Klimatizácie sú oblasťou, ktorá sa neustále vyvíja a každoročne prechádza viacerými zmenami. Výnimkou nie je ani rok 2024, počas ktorého prevláda hneď niekoľko trendov. Ktoré to sú? Tie najdôležitejšie sme vám spísali v tomto článku.

Dôraz na energetickú účinnosť

Dôraz na energetickú účinnosť nie je ničím novým. Práve naopak. Zariadenia spadajúce do energetických tried A+++, A++ a A+ sú už dlhé roky jedny z najpopulárnejších na trhu. Zákazníci ich vyhľadávajú, pretože majú nízku spotrebu a aj pri pravidelnom používaní nezvyšujú náklady na energie o stovky eur.

Výhodou klimatizácií s nízkou spotrebou je tiež to, že nemajú tak veľký dopad na životné prostredie. Táto skutočnosť určite poteší domácnosti, ktoré sa snažia znížiť svoju uhlíkovú stopu a hľadajú čo najekologickejšie riešenia.

Vzostup inteligentných zariadení

Inteligentné klimatizácie sú v súčasnosti na vzostupe a očakáva sa, že nasledujúce roky sa to nezmení. Niet sa však ani čomu čudovať. Ľudia ich majú radi, pretože sa jednoducho ovládajú a bez akýchkoľvek problémov sa dajú prispôsobiť presne podľa ich potrieb.

A čo robí klimatizáciu inteligentnou? Predovšetkým sú to funkcie, ako napríklad: 

  • Bluetooth – umožňuje vám prepojiť klimatizáciu s mobilom, prostredníctvom ktorého ju môžete ovládať alebo analyzovať a zistiť tak, či je s ňou všetko v poriadku.
  • Pripojenie k Wi-Fi – dovoľuje vám ovládať klimatizáciu na diaľku. Pokojne aj z práce alebo školy.
  • Inteligentné senzory – detegujú prítomnosť ľudí v priestore a podľa toho upravujú svoju činnosť.
  • Automatické prispôsobenie – najnovšie klimatizácie disponujú pokročilými systémami, ktoré si pamätajú vaše preferencie a návyky. Vďaka tomu sa vedia zapnúť a nastaviť aj bez vašej pomoci.
  • Monitorovanie kvality vzduchu – niektoré moderné klimatizácie sú vybavené senzormi, ktoré sledujú množstvo prachu, alergénov, vlhkosti a ďalších látok v ovzduší.
  • Ďalšie funkcie – klimatizácie môžu mať aj ďalšie funkcie, ako je napríklad režim šetrenia energie, pokročilá diagnostika alebo možnosť prepojenia s hlasovými asistentmi (Google Assistant alebo Alexa od Amazonu).

Integrácia obnoviteľnej energie

Medzi ďalšie trendy, ktoré prevládajú v tomto roku, patrí rozhodne prepojenie klimatizácie so zdrojmi obnoviteľnej energie. A to hlavne s fotovoltaikou, ktorá má široké využitie. Vhodná je na ohrev vody, vykurovanie či dokonca na napájanie zásuvkových obvodov. Bez problémov tak môže poháňať klimatizačnú jednotku.

Rastúci záujem o kvalitu vzduchu

Domácnosti si začínajú uvedomovať, aká dôležitá je kvalita vzduchu v interiéri a ako výrazne ovplyvňuje naše zdravie. Mnohé z nich preto investujú do rôznych zariadení, ktoré dokážu ovzdušie analyzovať a zároveň aj čistiť.

Medzi tieto zariadenia patria moderné klimatizácie s pokročilými technológiami čistenia. Tie vďaka viacerým filtrom zachytávajú alergény, vírusy či baktérie a zabraňujú tomu, aby sa rozširovali a spôsobovali zdravotné problémy.

 

Rast popularity multifunkčných jednotiek

Klimatizácie už dávno nie sú určené len na chladenie interiéru. Podľa nových trendov ho majú aj zvlhčovať, odvlhčovať alebo vykurovať pomocou klimatizácie. Platí, že čím viac funkcií zariadenie má, tým je praktickejšie. Využijete ho totižto počas celého roka.

Pretrvávajúci trend – kvalitná montáž klimatizácie

Po tom, ako zvážite všetky nové trendy a zvolíte si klimatizáciu, ktorá vám vyhovuje, nezabúdajte na kvalitnú montáž. Len tak si zaistíte, že zariadenie bude správne fungovať.

Montáž by mali vykonávať odborníci s rokmi praxe. My v TeploZima sa vám o ňu radi postaráme a pomôžeme aj s výberom toho najlepšieho výrobku, ktorý vám bude slúžiť roky.