Fotovoltaika je výborným riešením, ktoré nielenže zmenšuje vašu uhlíkovú stopu, ale taktiež vám pomáha šetriť. Pomocou správne navrhnutého systému so solárnou batériou môžete znížiť svoje náklady na energiu o viac ako 50 %. V akých všetkých oblastiach sa dajú fotovoltaické panely využiť?

Napájanie spotrebičov

Moderné spotrebiče sú v súčasnosti energeticky efektívne. Na rozdiel od starších modelov nemajú tak veľký dopad na vaše účty. Aj napriek tomu ich však mierne zvyšujú. Množstvo domácností preto na ich napájanie využíva elektrinu, ktorú vytvoria solárne panely.

Energia z fotovoltaiky je ideálna napríklad na napojenie chladničky, mrazničky, mikrovlnky, práčky či sušičky. Využiť ju ale môžete aj na akékoľvek ďalšie zariadenie, ktoré sa nachádza v interiéri.

Kúrenie a chladenie

Za kúrenie a chladenie zaplatíme každoročne stovky eur. Ak si chcete znížiť svoje účty, investujte do fotovoltaiky, ktorá vám vytvorí energiu na pohon:

V lete vytvoria panely dostatok energie na to, aby poháňali klimatizáciu počas celého dňa.

Na pohon tepelných čerpadiel a ohrievačov je dobré zaobstarať si solárnu batériu. Do tej si uložíte určité množstvo energie navyše, ktoré budete môcť použiť počas chladných nocí alebo sychravých dní.

 

Ohrev vody a nabíjanie elektromobilov

Fotovoltaiku môžete pokojne využiť aj na ohrev vody v kuchyni alebo kúpeľni a na nabíjanie elektromobilov. Vďaka tomu nielenže ušetríte pri každej jazde, ale taktiež znížite emisie skleníkových plynov, ktoré produkujú vozidlá so spaľovacím motorom.

Napájanie záhradného osvetlenia a ďalšieho vybavenia

Pomocou solárnej energie môžete napájať aj:

  • vonkajšie osvetlenie,
  • čerpadlá na zavlažovanie záhrady,
  • fontány a iné zariadenie v exteriéri.

Táto skutočnosť poteší najmä zanietených záhradkárov, ktorí do okolia domu každoročne investujú nielen veľa času, ale aj financií.

Aké sú ďalšie výhody fotovoltaiky?

Fotovoltaika má okrem zníženia nákladov aj ďalšie benefity. K nim sa radia:

  • Univerzálnosť – fotovoltaika je univerzálna a všestranná. Energiu, ktorú vytvára, môžete využívať počas celého roka na desiatky spôsobov.
  • Široká dostupnosť – na Slovensku máme veľmi dobré podmienky pre fotovoltaiku, vďaka čomu si ju môžete zaobstarať nehľadiac na to, či žijete na západe, alebo východe.
  • Jednoduchá údržba – fotovoltaika je takmer bezúdržbová. Párkrát do roka ju stačí prejsť navlhčenou handričkou a odstrániť z nej väčšie nečistoty, ako sú napríklad listy. Sneh z panelov zvyčajne nemusíte odstraňovať. Po tom, ako začne svietiť slnko, sa rozpustí.
  • Dlhá životnosť – záruka na solárne panely sa pohybuje od 20 do 25 rokov. Životnosť systému je však spravidla oveľa dlhšia, a to v rozmedzí 30 až 35 rokov.
  • Vysoká účinnosť – vďaka moderným technológiám sú dnešné solárne panely vysoko účinné. Vedia vám tak vyprodukovať veľké množstvo energie.

 

Ušetriť môžete aj pri nákupe fotovoltaiky

Solárny systém si aktuálne môžete kúpiť za oveľa nižšiu cenu. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) si totižto pripravila program Zelená domácnostiam, prostredníctvom ktorého rozdáva poukážky od 500 € do 4 025 €. Presná výška dotácie sa odvíja od zvoleného výrobku a ďalších detailov, ktoré sú uvedené v podmienkach programu.

Spolu s fotovoltaickými panelmi môžete dotácie získať aj na ďalšie ekologické zariadenia, ako sú slnečné kolektory, tepelné čerpadlá, kotly na biomasu a veterné turbíny.