Klimatizácia už nie je luxus ako voľakedy. Luxus je vybrať nesprávny typ a potom to ľutovať. Napríklad kvôli nízkemu výkonu, vysokej hlučnosti alebo drahej prevádzke.

V čom spočívajú špecifiká rodinného domu a ako prispôsobiť výber klimatizácie do domu? Nevýhoda väčšieho priestoru je, že spravidla potrebujete viac výkonu ako v paneláku. Samozrejme, netreba uprostred horúčav chladiť celý dom, v dobre izolovanom bývaní s plastovými oknami a dverami sa môžete rozhodnúť len pre určité miestnosti. No aj tak bude v dome investícia a prevádzka zrejme drahšia ako v byte – ale s tým sa dá počítať už pri stavbe.

Klimatizácia na streche - vonkajšia jednotka. Ako vybrať klimatizáciu do rodinného domu. Multisplit klíma do domu

Čo je multisplit klimatizácia

Dobrá správa je, že nebudete mať problém s umiestnením vonkajšej jednotky klimatizácie. Miesta na fasáde (niekde zozadu budovy), poprípade aj na zemi alebo na streche – je vždy dosť. Môžete sa preto rozhodnúť pre výkonné split klimatizácie, ale lepšie bude možno siahnuť po multisplit jednotkách. Multisplit systému stačí jedna vonkajšia jednotka na niekoľko vnútorných. Tí čo si potrpia na estetiku svojho domu možno siahnu po klimatizácii bez vonkajšej jednotky – síce aj tu treba urobiť do muriva otvory, no sú veľmi nenápadné a každý dom potrebuje vetracie otvory tak či tak.

Veľmi dôležitým údajom pri rodinných domoch sa môže javiť hlučnosť prístroja, respektíve prítomnosť zariadenia na stíšenú prevádzku (silencer). Pretože výkonné klimatizácie môžu byť naozaj hlučné, môžu rušiť obyvateľov, domáce zvieratá, susedov alebo budiť deti. Domov skrátka nie je priemyselná prevádzka. Celkovo, je dobré zaujímať sa o zdravotný  efekt klimatizácie. Svoj domov by ste totiž nemali vychladzovať extrémne, nie je to zdravé (rozdiel medzi vonkajškom a vnútrom viac ako 7 stupňov už môže spôsobovať teplotné minišoky). Skúste si zakúpiť klimatizáciu, na ktorej sa ľahko vymieňajú filtre a ľahko a čistí. Pri montáži zase dbajte, aby studený vzduch nefúkal priamo na ľudí, ale aby ochladzoval celý priestor. Ak vaša klimatizácia dokáže regulovať vlhkosť vzduchu, máte výbornú príležitosť ako držať tento údaj v rozmedzí 40 až 60 percent, ktorý je najzdravší.

Takisto sa u predajcu budete určite zaujímať na okolnosti dodávky. Odbornú inštaláciu by totiž mali vykonať pracovníci s certifiátom. Určite sa spýtajte aj na podmienky servisu, koľko stojí samotná montáž, obhliadka domu, koľko trvá záruka a podobne. Ak sa vám zdá, že montáž je pridrahá (môže sa vyšplhať až na stovky eur – kvôli stavebným zásahom), môžete dokonca skúsiť samoinštalačnú klimatizáciu.

Aj do paneláku

Tento v poslednom čase sa rozmáhajúci typ je veľmi vďačný pre domácich majstrov, ktorí udržia v ruke vŕtačku a skrutkovač. Samoinštalačné klimatizácie sú totiž prispôsobené tak, aby si ich po vybalení zo škatule dokázal namontovať takmer každý gazda – bez búrania do steny, či prerábania elektroinštalácie. Výhodou tohto typu je aj nízka cena. Nevýhodou je, že sú to klimatizácie menšie a menej výkonné, vhodné do skromnejších domácností. Ak sme už pri tých najmenej náročných zákazníkoch, do úvahy pripadajú aj mobilné klimatizácie, tie sú však už prakticky do akéhokoľvek priestoru, trebárs do dielne či chalupy – ich názov prezrádza, že je ich možné presúvať.

Na záver si už len pripomeňme, že je dôležité, aby ste na svojej klimatizácii mohli regulovať nielen teplotu, ale aj rýchlosť prúdenia vzduchu (ideálne tak 30 centimetrov za sekundu). Pri regulácii teploty sú dnes v móde klimatizácie s invertorom, ktorá jemne prispôsobuje svoj výkon a nevypína sa a nezapína neustále ako klimatizácie, ktoré majú len jednu rýchlosť kompresoru.